Share
klik op foto om ze te vergroten
 • Omdat onderwijs voor elk kind belangrijk is
 • Omdat onderwijs voor elk kind belangrijk is
 • Omdat onderwijs voor elk kind belangrijk is
 • Omdat onderwijs voor elk kind belangrijk is
 • Omdat onderwijs voor elk kind belangrijk is
 • Omdat onderwijs voor elk kind belangrijk is
 • Omdat onderwijs voor elk kind belangrijk is
 • Omdat onderwijs voor elk kind belangrijk is
 • Omdat onderwijs voor elk kind belangrijk is
 • Omdat onderwijs voor elk kind belangrijk is
 • Omdat onderwijs voor elk kind belangrijk is
 • Omdat onderwijs voor elk kind belangrijk is
 • Omdat onderwijs voor elk kind belangrijk is
 • Omdat onderwijs voor elk kind belangrijk is
Hulpfonds CHILUMBA vzw
Er is 1 bezoeker online.
Verberg achtergrond

 

 

AANDACHT VEREIST!

Wanneer u deze tekst kan lezen, betekent dit dat JavaScript is uitgeschakeld of het wordt niet ondersteund door uw browser. Om deze website te kunnen weergeven dient JavaScript ingeschakeld te zijn!
Activeer JavaScript door de opties van uw browser te wijzigen, vervolgens probeert u opnieuw.

 
Malawi.

 

bron Wikipedia

 

 

Malawi (Malaŵi), officieel de Republiek Malawi, is een land in Afrika en grenst aan Zambia, Tanzania en Mozambique. Malawi is de huidige naam voor het voormalige Britse protectoraat Nyassaland. Nyassa is de oude benaming voor het Malawi meer dat een groot deel van de grenzen van Malawi bepaalt. Malawi werd onafhankelijk in 1964 en heeft sinds 1994 verkiezingen waar meerdere partijen aan meedoen.

Geschiedenis.
Malawi is op 6 juli 1964 als onafhankelijke staat ontstaan uit het Britse protectoraat Nyassaland. (sinds 1907, voor die tijd: British Central Africa Protectorate, Brits Centraal-Afrikaans Protectoraat).
Malawi kwam in 1891 onder Brits koloniaal bestuur. In 1912 richtten een aantal zwarte voormannen de North Nyasa Native Association (NNNA) op. De NNNA probeerde binnen de bestaande structuren te ijveren voor betere leefomstandigheden voor de contractarbeiders op de plantages en in de mijnen.
In 1915 kwam de evangelist John Chilembwe in opstand tegen het Britse gezag. De opstand werd evenwel neergeslagen en Chilembwe werd gedood. Desondanks groeide hierna het nationaal bewustzijn onder de bevolking.
Tijdens de tweede wereldoorlog werd het Nyasaland African Congress (NAC) opgericht door nationalisten die streefden naar zelfbestuur voor Malawi ('Nyasaland'). Het NAC verkreeg grote aanhang en begon radicaler te worden. Spoedig streefde het NAC naar een onafhankelijk Malawi. Op 1 augustus 1953 werden Noord-Rhodesia (het huidige Zambia), Zuid-Rhodesië (het huidige Zimbabwe) en Nyasaland (het huidige Malawi) samengevoegd tot een federatie(Centraal-Afrikaanse Federatie). In 1958 werd het Malawi Nationale Congres (MNC) door Hastings Kamuzu Banda opgericht. Het NAC en de MNC verzetten zich krachtig tegen de federatie, die al in 1963 ter ziele ging. In 1963 verkreeg Malawi zelfbestuur met Banda als premier.
Op 6 juli 1964 werd Malawi een onafhankelijke staat. Hastings Kamuzu Banda bleef minister-president. In 1966 riep hij Malawi uit tot een republiek en werd president. Spoedig daarna werden alle politieke partijen behalve de MNC verboden.
Banda werd een dictator die zich in zijn buitenlandse politiek vooral op het Westen oriënteerde. Pas in de jaren tachtig sloot Banda vriendschapsverdragen met buurlanden en andere Afrikaanse staten. Lange tijd was Malawi een van de weinige landen, die banden onderhield met het Zuid-Afrika onder de apartheid.
In 1988 was er sprake van een kortstondige crisis met Mozambique, toen dat laatste land Malawi ervan beschuldigde steun te verlenen aan een Mozambikaanse verzetsbeweging.
In 1991 en 1992 waren er protesten tegen het bewind van president Banda en het eenpartijenstelsel. In juni 1993 verkoos de bevolking per referendum dat het eenpartijenstelsel moest worden afgeschaft. Spoedig daarna werden er meerdere partijen gelegaliseerd. Het Verenigde Democratische Front(UDF) werd de voornaamste oppositiepartij. Bij de verkiezingen van 1994 werd Banda verslagen. UDF-kandidaat Bakili Muluzi werd de nieuwe president en premier. Op 24 mei 2004 werd Bingu wa Mutharika tot president gekozen.
Malawi is één van de armste landen ter wereld. De afwezigheid van delfstoffen, het ontbreken van een zeehaven, de traditionele gerichtheid op de verbouw van thee en tabak op plantages, samen met het lage opleidingsniveau van de bevolking maken de economische situatie dramatisch. Daaroverheen is de aids-epidemie gekomen, die een belangrijk deel van de economisch productieve middengeneratie heeft weggevaagd.
Bescheiden lichtpuntjes zijn er echter ook. Zo is vooruitgang gemaakt wat betreft de distributie van aids-remmende middelen, worden met een zeker succes pogingen gedaan om Malawi als toeristische bestemming op de kaart te zetten - waarbij met name de uitzonderlijke vogelpopulatie, het Malawimeer en de ongerepte safarigebieden ingezet worden - én zijn hulpverleners steeds meer bezig met duurzame hulp: niet (alleen) voedsel, maar ook educatie van de lokale bevolking inzake voedselvoorziening en ziektepreventie. Een koloniale erfenis is de bewerkelijke maisteelt, die vanwege de noodzaak tot irrigatie geen bepaald gelukkige keuze is voor de lokale omstandigheden. Momenteel wordt ingezet op de omschakeling naar gewassen die betere resultaten opleveren. Dan nog moet aangetekend worden, dat Malawi, zoals alle Afrikaanse landen, getroffen werd door de gevolgen van de wereldwijde economische teruggang in het eerste decennium van de eenentwintigste eeuw.

Staatsinrichting
Staatshoofd: President Bingu wa Mutharika (aan de macht van 24 mei 2004 tot 5 april 2012)
Hij is overleden op 5 april 2012 aan een hartaanval. Op 7 april 2012 werd hij opgevolgd door vice-president Joyce Banda, die tot aan de volgende verkiezingen (mei 2014) het presidentschap waarneemt. Regeringsleider: President Joyce Banda.
Parlement: 1-kamer National Assembly met 193 zetels, 5-jarige termijn
Bestuurlijke indeling: 27 districten; Balaka, Blantyre, Chikwawa, Chiradzulu, Chitipa, Dedza, Dowa, Karonga, Kasungu, Likoma, Lilongwe, Machinga (Kasupe), Mangochi, Mchinji, Mulanje, Mwanza, Mzimba, Ntcheu, Nkhata Bay, Nkhotakota, Nsanje, Ntchisi, Phalombe, Rumphi, Salima, Thyolo, Zomba

Armoede
Volgens het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Malawi 65,3% van de bevolking onder de armoedegrens.

Talen
In Malawi worden 13 talen gesproken. Het Engels is de officiële taal, Chichewa is de nationale taal. Verder worden er 12 inheemse talen gesproken met hun verschillende dialecten: Tumbuka, Lomwe, Yao, Sena, Khokhola, Tonga, Ngoni, Nkhonde, Lambya, Sukwa, Nyakusa en Swahili.
Malawi is geografisch en cultureel gezien verbonden met het oosten van Zambia, het noorden van Mozambique en het zuiden van Tanzania. Deze buurlanden hebben bijgedragen aan de diversiteit aan etniciteiten en de daaraan verbonden linguïstiek van Malawi. De etniciteit is over het algemeen gelinkt aan de taal die men s preekt. Een Chewa spreekt Chichewa, een Tumbuka spreekt Tumbuka. Met uitzondering van het Engels zijn alle talen in Malawi Bantoetalen.
Tussen de 13e en de 19e eeuw vestigden verschillende volken zich in Malawi: de Chewa, Tumbuka, Ngulube, Ngoni, Yao en Lomwe. De verschillende volken leefden vreedzaam met elkaar en de verschillende talen hadden gelijke posities ten opzichte van elkaar. Met de komst van de missionarissen en door de invloed van president Hastings Kamuzu Banda werd Chichewa de meest machtige taal. De verschillende talen die in Malawi gesproken worden kan je verdelen in 3 groepen:
- inheemse meerderheidstalen: Chewa, Lomwe, Yao, Tumbuka
- inheemse minderheidstalen: Sena, Khokhola, Ngulube, Tonga, Ngoni
- niet-inheemse talen: Swahili en Engels
Chichewa is de nationale lingua franca in heel Malawi, Tumbuka is de noordelijke regionale lingua franca. Binnen het onderwijs wordt uitsluitend Engels of Chichewa gesproken en onderwezen. Omdat bijna 90% van de Malawiërs geen Engels spreekt, zijn zij uitgesloten van het overheidsapparaat en het rechtssysteem.